Monday, February 22, 2010

destinasi cinta

(siapa tau bunga ni nama apa?)

Hah, tajuk entri ni dah macam tajuk lagu Siti Nurhaliza. Takpelah, lagu tu pun sedap jugak. Hmm, saja mahu lari sekejap daripada keluh-kesah perlumbaan tahun akhir di fakulti perubatan.

Sempena musim-musim kawan-kawan melangsungkan perkahwinan ni dan elok pula saya baru saja membaca sebuah artikel tentang perkahwinan, mari saya tuliskan sedikit tentang topik yang menarik ni.

Artikel yang saya baca tu adalah tulisan salah seorang penulis dan pendakwah yang saya kagumi, Ustaz Hasrizal Abdul Jamil. Saya memang pengunjung setia blog beliau, Saifulislam.com. Kalau sesiapa yang rajin online, saya cadangkan sangat-sangatlah untuk melawat blog beliau.

Apa yang menarik perhatian saya ialah ayat terakhir entri tersebut:
Bahagia, biar sampai ke Syurga!

Semua orang nak bahagia, semua orang nak bahagia sampai syurga.
Tapi tak semua orang bertugkus-lumus membina jalan sampai ke sana.
Saya sengaja menggunakan perkataan 'bertungkus-lumus' untuk menunjukkan susahnya usaha membina jalan tersebut. Maka sebab susahnya usaha tersebut, sesiapa yang mahukannya (kita semua la kan) mestilah betul-betul mahu, sanggup, gigih dan tabah.

Dunia hari ini banyak sangat cabaran. Kadang saya jadi takut, kadang jadi putus harap juga. Sedangkan hati dan diri berbolak-balik dan teroleng-oleng selalu. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam, tapi mana boleh biar arus yang tentukan nasib kita, kan?

Teringat kata-kata seorang teman, "kalau mahukan pasangan yang baik dan soleh, kenalah berusaha membaiki diri dari sekarang. Jangan tunggu berkenan dengan orang yang alim-alim baru sibuk nak berharap nanti dia didik kita."

"It doesn't matter how much we have in the beginning. How much we built till the end matter more."

Nota: Selamat hari lahir kepada adikku Amira Abd Rahim yang tersangat disayangi. Along doakan angah dipanjangkan umur dalam hasanah dan dibanyakkan kegembiraan dalam sakinah. Dan, yang paling penting,
semoga bahagia sampai syurga!

Thursday, February 18, 2010

menjaga ingatan

Latar belakang: Kami sedang mencuba menghafal pilihan antibiotik untuk pelbagai jenis jangkitan yang utama. Tiba-tiba Kak Aisyah berkata,
"Haish, banyak kali ulang pun tak ingat-ingat. Itulah, tak jaga makan, tak jaga hati!"
GEDEBUSH!!! Hah, terkena batang hidung!

Kalau kamu cari tips menguatkan ingatan di alam maya ni, memang banyak la petua yang dijumpai. Baik dari sudut pandangan Islamik atau yang disokong oleh kajian-kajian saintifik. Bagi sesiapa yang terlibat dalam research, kamu tahu sajalah banyak yang boleh dipersoal sebelum menerima hasil kajian itu dan ini sesenang hati saja.

Baiklah, saya tak buat kajian pun. Saya cari dan baca saja. Tapi saya suka yang ini:
1. Jauhi daripada dosa - Dosa membawa kesan yang buruk kepada ingatan/memori dan kemampuan untukmengingati ilmu. Kehitaman dosa tidak dapat wujud sekali dengankecerahan ilmu.
Perkataan berikut diambil daripada Imam Syafie:"Saya mengadu kepada guru saya, Wakee' mengenai masalah ingatan saya. Dia memberitahu agar menjauhi daripada dosa dan maksiat. Dia berkata: IlmuAllah adalah cahaya, dan cahaya tidak diberikan Allah kepada pendosa."

2.Selalulah mengingati Allah dengan berzikir dan membaca Al-Quran. Allah berfirman "Dan ingatilah Tuhan mu (Allah) ketika kamu terlupa"(Al-Kahf: 24)

3. Tidak makan terlalu banyak. Kerana makan terlalu banyak akan membuatkan seseorang mengantuk dan malas selain menambahkan penyakit. Kebanyakan daripada penyakit datang daripada makanan dan minuman.

4. Makan kismis dan madu - Sesetengahulama menyebut beberapa jenis makanan yang dapat menambahkan ingatanseperti madu lebah dan kismis.Imama Az-Zuhri menyebut "Kamu patutmengambil madu sebab ia baik untuk memori.....Barangsiapa ingin menghafal hadith, ia patut memakan kismis"Ada juga yang menyebut,mengambil banyak makanan yang berasid adalah penyebab kepada kemalasan dan lemah ingatan.

Ada satu lagi laman yang saya dapati menarik. Di sana dia mengukuhkan setiap petua dengan alasan dan kajian saitifik.

Baiklah, masa untuk berhenti. Masa untuk uruskan hal lain pula.

Sunday, February 14, 2010

14 feb wishes

(credit to Hazwan)


1. Happy Chinese New Year to all my chinese friends, especially my housemates Grace and Yong Xian. Wishing you the prosperous and successful year to come.

2. Tahniah kepada kawan-kawan sekolah saya, dua orang Abd Rahman yang telah selamat mendirikan rumah tangga dengan pasangan masing-masing. Saya doakan kebahagian kalian walaupun tak dapat memenuhi undangannya. Jadi, Abd Rahman Hamzah dengan Siti Naquia dan Abdul Rahman Harmin dengan Karimah, semoga kalian bahagia di dunia dan akhirat, Insya Allah...

3. Untuk semua kawan-kawan yang menghadiri kedua-dua kenduri di Bangi atau Parit Buntar (rujuk gambar di atas), seronoknya tengok gambar korang. Jangan lupa plan mega reunion Batch !7 tahun ini grand-grand tau. Dengar kata ada yang memanjangkan percutian sampai ke Pulau Pangkor, jangan nakal-nakal di sana. Huhu.

4. Untuk saudari Faizah, my groupmate yang best. Selamat hari lahir ke 25! Semoga panjang umur, murah rezeki dan berjaya selalu.

5. To my much beloved housemates San dan Yus, welcome home buddies. Time to work hard and enjoy the rest of our time together!

6. Seluruh famili saya berkumpul di rumah kami di Senawang!!! AHHHH, sungguh cemburu dengar cerita adik-adikku yang berseronok kena buli dengan abah, haha! Bila pula agaknya saya nak join diorang ni? Waaaa... rindu semua oranggg~~~

Wednesday, February 10, 2010

'tak' menghitung hari

Kali akhir saya menulis tentang countdown peperiksaan akhir adalah kira-kira dua bulan lepas. Sekarang tinggal kurang 2 bulan untuk peperiksaan bermula.

Banyak ceritanya di antara entri tersebut dengan hari ini.
Banyak yang dibaca.
Banyak yang dipelajari.
Banyak yang berlaku.

6 minggu di AMNCH. 3 minggu Medicine, 3 minggu Surgery.
Ada kalanya sibuk dan seronok.
Ada masa-masanya bosan dan hampa.
Minggu ini minggu terakhir di sana. Minggu depan kami akan berpindah 'rumah' ke SJH pula. Suasana berlainan, guru-guru (pakar perubatan, pakar bedah, doktor-doktor dan pesakit-pesakit) yang berbeza, misi saja tetap sama.

Banyak yang saya harapkan untuk masa-masa terakhir ini.
Banyak yang sudah dirancangkan.
Banyak lagi yang mesti dibaca.
Banyak lagi yang perlu dipelajari.
Banyak lagi yang bakal terjadi.

Semoga saya dapat belajar dengan tenang, gigih dan tabah.
Semoga tidak banyak drama.
Semoga berjaya.
Insya Allah.
(^_^)

Usaha mesti berterusan, doa mesti selalu!

Wednesday, February 3, 2010

tearless

I can't wait for these to be over.
It's not easy to hold on when you're losing your grip...

This is pain that I'm taking.
The pain that only heal with time.
The pain that only relieved by much more pain.

Let me go.
Let me do my own things.
Let me heal the pain.

Note: This song keep ringing in my head lately. Is it because I dont like it, so it's taking a revenge? Trouble Is A Friend by Lenka.

Lagi: Final year ni memang menyakitkan jiwa. Adoi!